first_img Year:  Area:  1 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Simpraxis Architects Area Area of this architecture project Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” House 0405 / Simpraxis ArchitectsSave this projectSaveHouse 0405 / Simpraxis Architects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/290274/house-0405-simpraxis-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/290274/house-0405-simpraxis-architects Clipboard CopyAbout this officeSimpraxis ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPaphosDabasWoodHouses3D ModelingCyprusPublished on November 09, 2012Cite: “House 0405 / Simpraxis Architects” 09 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWindowsVitrocsaMinimalist Window – GuillotineGlassLAMILUXGlass Roof PR60 PassivhausSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesSealantsSikaConstruction Solutions in Stavros FoundationShower TraysAcquabellaShower Tray – Focus BetonPatios / TerracesFranken-SchotterPatios and TerracesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleSkylightsFAKROWooden pivot roof windows FYP-V proSkySynthetics / AsphaltFirestone Building ProductsRoofing System – RubberGard EPDMMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?0405住宅 / Simpraxis Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDailycenter_img Projects Houses Manufacturers: Parklex International S.L. Products translation missing: en-US.post.svg.material_description CopyHouses•Paphos, Cyprus Products used in this ProjectWoodParklex International S.L.Wood cladding – Facade+ 42Save this picture!Courtesy of Simpraxis ArchitectsText description provided by the architects. The house was designed for a young couple with two young girls on a site located in the suburbs of Nicosia. The hot and arid climate together with the strong winds of the largely unprotected surrounding landscape became critical elements in the morphology of the project. The building tries to exclude the late western sun and the particularly strong west winds in the region but opens up to the south with the cantilevered roof preventing the summer sun but allowing the warm winter sun to heat the space. Clearstory windows enhance its passive cooling and heating capabilities on the ground floor. Save this picture!Courtesy of Simpraxis ArchitectsThe ability to sustain a comfortable environment and maintain the visual and physical connection with the vast landscape is enhanced by a system of glass sliding doors together with a series of custom-made folded and perforated metal panels. These when closed offer privacy and safety during the day but still allow for views to the south.  Their perforations together with the glass sliding doors pushed aside allow for effecting cross-ventilation eliminating the need for mechanical cooling. Save this picture!Courtesy of Simpraxis ArchitectsThe upper floor, which includes the bedrooms and bath areas, shelters from the strong winds and  shades the outdoor courtyard from the western sun after midday. The upper floor box is wrapped in vertical planks of  wooden HPL. These allow for cross ventilation and exclude direct sunlight. The bedrooms and circulation spaces on the upper floor are separated by multiple folding doors so they can operate independently orbe integrated into a single space. East facing windows on the upper floor facilitate the heating of the upper floor spaces during the winter months. Closing the folding doors that separate the bedrooms from the corridor, an intermediate ventilated space is crated that helps to regulate temperatures during the summer months. Save this picture!Courtesy of Simpraxis ArchitectsOn the ground floor the different uses maintain their functional autonomy but at the same time allow the occupants to experience the whole of the space. The family room is separated by the kitchen in the east with cabinetry that allows access from either side, thus separating the food preparation area but not isolating it from the commons spaces. On the west there is an office/guestroom space that can offer privacy or be integrated with the rest of the ground floor when the exterior large sliding doors are open.Save this picture!Courtesy of Simpraxis ArchitectsProject gallerySee allShow lessYading Cliff Building Competition Entry / ELEVArticlesZ House / nred arquitectosSelected Projects Share Save this picture!Courtesy of Simpraxis Architects+ 42 Share House 0405 / Simpraxis Architects 2010 Cypruslast_img read more